sâmbătă, 18 aprilie 2009

Pasca cu branza si stafide

Bine v-am gasit pe inca un blog! :)

Pentru ca la noi, la ortodocsi e Pastele, va urez pentru inceput toate cele, de la "Sarbatori Fericite!" si "Paste Fericit!" pana la toate bune si frumoase la voi si la ai vostri.

Aseeee... So, am facut pasca. Dupa o reteta peste care am dat acum multi ani intr-o revistuta de bucatareala, pe care am facut-o initial cu teama (o iesi? n-o iesi?) dar pe care o respect aproape cu sfintenie in fiecare an. Si pentru ca nu rezist si am facut si poze, o sa vedeti ca intr-adevar este MARE! SI FRUMOASA!!!!

BLATUL:
Anul acesta am folosit pentru blat masina de paine, asa ca va voi da ingredientele in ordinea punerii lor in masina, pentru inceput. Avem asa:
  • 250 ml lapte usor caldut
  • 1 tsp sare
  • 150g zahar si 2 pliculete zahar vanilat
  • 200 g ulei
  • 2 galbenusuri
  • esenta rom, lamaie, scortisoara
  • 500 g faina
  • 1 pliculet drojdie praf, care are cam 7g
Programul folosit a fost 8 - DOUGH (masina de paine are 12 programe), care doar amesteca, dospeste si creste, fara coacere.

Pentru cei care vor face reteta traditional, se foloseste drojdie cub proaspata si se pune cam 1 cubulet de 25 g. Se dizolva drojdia in 50 ml lapte, 1 lingura de zahar tos (ajuta la crescut)3-4 linguri faina si se amesteca bine. Separat se freaca cele 2 galbenusuri cu sarea iar zaharul se topeste in laptele ramas. Eu mai si incalzesc putin laptele ca la cozonac, sa ma asigur ca totul va creste repede si frumos. Cand a crescut maiaua, se incorporeaza in mijlocul fainii si pe urma se adauga pe rand celelalte ingrediente. Ultimul se pune uleiul!
Se framanta cu putere si se lasa aluatul ca la cozonac, la dospit, la loc caldut si ferit de curenti de aer. Dupa ce a crescut, se masoara blatul astfel: 1/2 se constituie primul blat putin mai mare, ca sa aiba margini usor urcate pe cratita sau tava, 1/4 se constituie 'peretii' care se rasfrang peste marginea recipentului si dupa turnarea compozitiei de mijloc se ruleaza usor in jos, 1/4 din coca va fi impletitura de pe margine si crucea din mijloc.

COMPOZITIA din pasca, branza cu stafide, este urmatoarea:
  • 800g-1kg branza dulce de vaci (folosesc dietetica proaspata)
  • 150 g stafide
  • 4 oua si albusurile ramase de la aluat
  • 150-200 g zahar tos
  • 1-2 pliculete zahar vanilat
  • 50g ulei
  • esenta de rom si lamaie (nu-mi place coaja de lamaie pentru ca poate fi foarte amara)
  • un varf de cutit de scortisoara
  • 1 lingura rasa de smantana
Nu folosesc gris, pentru ca oricum branza se leaga foarte bine daca mai adaugi 1 ou, de exemplu... Anul acesta nu am avut timp sa pastrez ordinea de amestecare, am pus in castron branza de vaci, dupa vreo ora am pus ouale, smantana, stafidele si aromele (toate la temperatura camerei) si le-am amestecat bine cu po lingura de lemn.Compozitia trebuie sa iasa tare. Daca branza va lasa zer, se arunca zerul!

Pasca se unge la final cu un ou batut (peste aluat, doar) si se pune 1 ora la foc potrivit (cam pe la 200 grade daca aveti termostat) in cuptorul incalzit in prealabil. Dupa ce e gata se scoate, se acopera cu un stergar curat si cam peste 1/2 ora se poate desprinde cu cutitul si se rastoarna pe o farfurie.

Va arata cam asa:


Va doresc pofta buna si tot binele din lume la voi sa fie!

Un comentariu: