vineri, 27 iulie 2018

Clatite pufoase, subtiri, elastice

     Reteta este lucrata 2 ani la rand, la o tigaie pe plita cu inductie, plita lucrand la putere maxima (2000W). nu este nevoie de ulei  suplimentar, iar eu am inlocuit untul cu ulei - in camping la mare e complicat cu racirea chiar daca avem o ladita frigorifica...

     Asadar, preluata de pe net dar modificata ulterior:
  • 350 faina
  • 500 ml lapte rece
  • 3 oua
  • 50 ml ulei 
  • 100 ml apa minerala (spre ultimele clatite e nevoie de un supliment de 50 ml)
  • un praf de sare
  • optional: vanilie, coaja de lamaie
     Ouale se bat bine pana fac un pic de spuma deasupra, se adauga uleiul, sarea si apoi jumatate din lapte. Se adauga treptat faina si se amesteca continuu. Apoi se dilueaza compozitia cu restul de lapte si in final se adauga prima transa de apa minerala carbogazoasa. Se adauga si vanilia si coaja de lamaie daca va place. Aluatul de clatite trebuie sa fie omogen, neted, fara cocoloase. Pentru ca e bine sa stea putin, cocoloasele se vor sparge si compozitia de consstenta unei smantani mai subtiri se va omogeniza frumos.

     Compozitia trebuie sa se odihneasca 15-20 de minute la frigider, la rece. In acest timp aluatul de clatite se mai ingroasa putin (faina se umfla de la lichidele din jur) iar pentru asta avem suplimentul ce se adauga catre ultimele 4 clatite - compozitia se mai sedimenteaza putin iar faina a tras deja destul din lichidul de la inceput, asa ca putina apa minerala va face minuni.

     Ce este foarte important: tigaia trebuie sa fie bine incinsa, prima clatita poate fi de sacrificiu, nu trebuie sa se arda sau sa scoata fum de ars. Nu se adauga ulei suplimentar! se manevreaza repede tigaia dupa ce compozitia este turnata astfel incat sa nu se inchege repede si neuniform. Dupa ce se termina cu clatitele, se acopera ca sa mai abureasca nitel si se consuma proaspete

Am avut 15 clatitie minunate, subtiri ca foaia de tigara, gustoase si pufoase, umplute cu dulceata de portocale, afine, afine crude cu iaurt, ciocolata - un desfrau culinar!

Pofta buna cu drag :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu