joi, 23 aprilie 2020

Paine din chifle pufoase, cu piure de cartofi

     O combinatie delicioasa pentru orice zi si orice ora, mai ales daca te-ai plictisit de painea din comert... Painea cu cartofi sau chiflele cu cartofi raman preferatele noastre, sunt pufoase si rezista cateva zile (la noi se manaca in viteza!) fara sa se usuce si sa se intareasca. 

     Cele doua retete sursa de inspiratie au fost ale Oanei de la Savori Urbane, https://savoriurbane.com/chifle-pufoase-de-casa-cu-cartofi/ si https://savoriurbane.com/chifle-pufoase-cu-cartofi-si-seminte/.

     Faptul ca avem masina de paine a usurat mult procesul de framantare si dospire, pe programul 8 din 12 (Dough), care isi face de cap aproximativ 1h30 min.

     Compozitia arata asa, in ordinea punerii in masina de paine:
  1. 300 g cartofi fierti
  2. 50 g unt + 1-2 linguri de lapte cald ca sa se desfaca usor cartofii, piureul fiind facut proaspat.
  3. 150 ml lapte
  4. 1 lingura rasa de zahar
  5. 1 lingurita rasa sare
  6. 50 ml apa
  7. 400 g faina
  8. 1 plic drojdie ustcata (7g, pentru 500 g faina)
     Se porneste masina pe programul de framantat coca si dupa ce se face o forma rotunda, frumoasa, ca o bila, se adauga:
  1. dupa placere si dorinta seminte (floarea soarelui, mac, in etc.)
  2. 3-4 linguri ulei de masline (nu sunt obligatorii, am facut ambele variante, parca aluatul creste mai frumos fara ulei. se pastreaza mai bine insa cu ulei. Nu a rezistat 2 zile deci n-am cum sa stiu)
     Ordinea este exact asa cum am expus-o mai sus, avand in vedere experienta de cativa ani in folosirea masinilor de paine, chimia si ordinea ingredientelor contand enorm pentru rezultatul final dorit. Pentru siguranta o reproduc a doua oara la interval de 14-16 ore. Cartofii erau fierti cu o zi inainte, special am avut portie dubla, asa ca doar i-am reincalzit putin la microunde. Laptele a fost usor cald, la fel apa.

      Ajuta mult la pornire orice strop de caldura, nu exagerat insa cat sa inceapa repede drojdia sa se activeze, mi-a ramas undeva in adancurile memoriei vocea mamei care punea cozonacul la crescut pe aragaz, cuptorul incins si aveam srcina de a deschide ocazional usa lui, ca sa incalzesc in bucatarie. "Dar nu prea mult, ca se opareste coca si nu mai creste!".


     Cand se termina programul masinii de paine, inclusiv dospirea, coca se scoate pe o planseta unsa cu ulei sau presarata cu faina, se formeaza bilute si se aseaza intr-o tava (eu am avut o tava rotunda si inalta, de vreo 35-40 cm diametru cu aprox. 10 cm inaltime) cu marginile mai mari sau un vas de sticla termorezistenta, mai maricel si cu buza inalta. Va creste frumos si este bine sa aiba loc "de intors" fara sa dea pe afara.

     Pe tava am dat doar cu putin ulei si in procesul decoacere painicile nu s-au lipit; intre variante mai avem tapetarea vasului cu ulei si faina iar pentru comoditate azi o sa folosesc foaia de copt. 

     Se formeaza ca o floare din chifle si se mai lasa putin la dospit (aprox 20 min.), se ung cu putin ou batut cu lapte (pentru o coaja usor lucioasa si rumena), se mai presara cateva seminte deasupra  dupa care se da la cuptor. 

     Acesta este bine sa fie preincalzit la 200 de grade. Se lasa primele 15 minute la 200 de grade, ca apoi sa se scada la 175-180 de grade pentru alte 20-25 de minute.

     Cand a fost gata, la mine s-au unit frumos intr-o paine din chifle; am reusit sa le rastorn si sa le rup, ca sa se raceasca si sa isi inchida coacerea ventilandu-se pe toate partile, asezate frumos pe un gratar inalt. Este o jmecherie pe care Oana o recomanda pentru orice aluat dospit, altfel coacerea si evaporarea apei nu se incheie corect iar coca poate ramane cruda la interior. Bine, la noi n-a fost cazul...

     Daca vreti sa ramana memorabil, faceti un mujdei din usturoi frecat cu sare, ulei de masline si ierburi aromatice, ca o pasta usor verde (eu am pus marar, dar astept cu nerabdare busuiocul proaspat!) si rupeti o chifla-doua la mijloc, tapetati cu amestecul despre care am scris si inchideti chifla, ca la hamburger. Usor calduta... Este un vis care necesit doar rosii...


















Pofta buna! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu