Hehe, de cand ne-am mutat la casa, am descoperit branzica aceea dulce, fara sare, care se obtine simplu din laptele usor acrit si incalzit (nefiert in clocot). Branzica aceea dolofana, fina si grasa, care merge perfect cu o mamaliguta si smantana buna, tot facuta in casa. Si chiar cu un ou de tara (optional).
Am ajuns sa imi doresc branzica dulce proaspata mereu in casa, blatul de pizza, painea si omleta sunt nepretuite datorita ei. Dar azi va pun doua incercari de combinatii cu verdeturi, ceapa sau usturoi si prospetime la pachet cu aroma fina specifica. Nu pot pune exact cantitati, doar orientativ, fiecare poate opta pentru mai multa sau mai putina aroma, fiecare vrea mai mult sau mai putin dietetic ori sarat.
Este de preferat sa lucrati cu sare mai grunjoasa, cu granula cam ca si zaharul. Sarea extrafina nu zdrobeste si nici nu absoarbe la fel uleiurile si umezeala din plante.
1. Branza cu ceapa verde
Cantitati egale de branza proaspata si smantana, eu am folosit aprox. 0.5 kg si 0.5 kg. Iese dulce, ca atare am pus sare (cam jumatate de lingurita) si am frecat sarea cu putina salvie, menta, roinita si marar, toate proaspete (primele 3 direct din gradina). Iese aroma din verdeata si se impregneaza bine de tot in sare :)
Apropos, daca aveti un mojar mai adanc de piatra sau altceva - este perfect!!!!
Se adauga peste verdeturile cu sare toata cantitatea de smantana, se amesteca bine, apoi toata branza si se omogenizeaza. Dupa ce se lasa 10-15 minute sa se odihneasca, se taie marunt cateva fire de ceapa verde si se amesteca in continut, apoi se lasa la frigider pentru a 2-a zi sau la temperatura camerei daca a fost pregatita inainte de masa, macar o jumatate de ora.
Inainte de a se manca, se mai amesteca o data. Ideea finala este ca la temperatura camerei din verdeturi si din sare ies si se amplifica aromele (uleiurile esentiale) iar ca sa vorbim ca la carte, obtinem un maxim de calitati organoleptice (gust, miros, aspect, consistenta etc). :)
2. Branza cu usturoi verde
Identic, in cantitati egale se pun de-o parte branza proaspata si iaurt (de preferat normal, gras caci are gust mai bun). Se freaca cu jumatate de lingurita de sare cateva ace de rozmarin, patrunjel verde si menta pana se zdrobesc bine (in prealabil verdeturile trebuie taiate marunt la cutit) apoi se incorporeaza si mararul.
Din nou, vorbim de verdeturi proaspete si care se prepara imediat.
Se adauga iaurtul, se amesteca bine apoi se adauga branza si la fel, se omogenizeaza. Compozitia, pana aici, poate fi prea moale pentru anumite gusturi, ca atare daca vreti sa fie mai tartinabila sau sa vina ca umplutura in rosii si ardei gras, puteti pune telemea proaspata, usor sarata (nu potroaca sau maturata!) rasa pe razatoarea mica. Ca si cantitate e greu de scris, aprox 300 g telemea a fost pentru noi o solutie perfecta, dar am pus mai putina sare.
La fel, se lasa 10-15 minute sa se aseze si se taie marunt, rondele, cateva fire de usturoi verde, cu tot cu frunzecare apoi se inglobeaza in continut. Se lasa la frigider pentru a 2-a zi sau la
temperatura camerei daca a fost pregatita inainte de masa, macar o
jumatate de ora. Inainte de a se manca, se mai amesteca o data. Aici o zic iar pe-aia cu calitatile organoleptice la maxim :)
Ambele variante de combinatii sunt meseriase pe timp de vara, cu rosii si ardei gras cu gust, paine proaspata sau pentru copii - chiar si cu paine prajita, langa un ousor sau cu un ceai ori suc proaspat de fructe, dimineata-pranz-seara. Iar dupa ce te muncesti cu drag si spor o sa vezi cu bucurie ca se termina muuult prea repede si data viitoare vei face cu siguranta mai mult :)
Pofta mare!